Posts

Vitamin D3
NY STUDIE: Vitamin D3 och träning

Metabola sjukdomar som typ 2-diabetes och fettlever (NAFLD) ökar snabbt världen över. Bakom dessa tillstånd ligger ofta insulinresistens, högt blodsocker och obalanserade blodfetter. Både fysisk aktivitet och vitamin D har i tidigare forskning visat positiva effekter på ämnesomsättningen – men frågan har varit om de kan förstärka varandra.

Read article
Solens ljus
NY STUDIE: Solljusets osynliga superkraft

– hur infraröda vågor stärker cellerna och förbättrar synen. Vi vet att solen är viktig för oss; den påverkar vår dygnsrytm, vårt humör och vår produktion av D-vitamin. Men ny forskning visar att solen gör mycket mer än så. En brittisk studie från 2025 har visat att osynliga delar av solljuset, infraröda våglängder, faktiskt kan tränga igenom kroppen och aktivera cellernas egen energiproduktion. Resultatet? Förbättrad syn och potentiellt bättre funktion i hela kroppen.

Read article
Naturens läkande kraft
Hur naturen hjälper oss att läka

Vi är skapta av och för naturen. Ändå tillbringar de flesta av oss större delen av våra dagar inomhus, framför skärmar och under artificiellt ljus. Men när vi kliver ut bland träden, hör fågelsång eller känner vinden mot huden händer något i både kropp och sinne. Forskning visar tydligt att naturen inte bara lugnar och återhämtar oss – den stärker också vår hälsa på djupet, från hjärtat till hjärnan. Och det behövs inte stora äventyr i vildmarken för att få effekt. Korta stunder i naturen kan vara en av de mest kraftfulla hälsovanor vi kan ge oss själva.

Read article
Att bli frisk med bakterier - Stephan Commer
Bakteriers roll i hälsa

Probiotika, prebiotika, synbiotika eller effektiva mikroorganismer. Stephan berättar om början och hur utvecklingen har gått vidare fram till Effektiva mikroorganismer (OEM). OEM:er ger oss en ny förståelse för hur olika bakteriestammar beter sig i och utanför vår kropp och hur OEM:er kan påverka de olika miljöerna positivt genom en dominanseffekt. Som kosttillskott bidrar de bland många andra egenskaper till att förbättra näringsintaget och därmed stärka immunförsvaret.

Read article