Varför selen är viktigt för kroppen

Selen är ett essentiellt spårämne som spelar en avgörande roll i kroppens funktion. Trots att det behövs i små mängder, har selen en mängd hälsofördelar som inte bör underskattas.
Vad är Selen?

Selen är ett mineral som finns naturligt i jorden. Det finns också i vissa livsmedel och vatten. Kroppen behöver selen för att producera viktiga proteiner, kallade selenoproteiner, som spelar en roll i att skydda cellerna från skada.

Hälsofördelar med Selen

Antioxidantegenskaper: Selen fungerar som en antioxidant, vilket hjälper till att bekämpa skadliga fria radikaler i kroppen. Detta kan minska risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer.

Stödjer sköldkörtelfunktionen: Selen är avgörande för sköldkörtelns hälsa och funktion. Det hjälper till att reglera sköldkörtelhormoner och stödjer en normal ämnesomsättning.

Stärker immunförsvaret: Selen bidrar till att stärka kroppens immunförsvar, vilket hjälper till att bekämpa infektioner och sjukdomar.

Skyddar hjärtat: Genom att minska oxidativ stress kan selen hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdomar.

Källa

Selen, hälsofördelar, antioxidant, sköldkörtel, immunförsvar, och hjärtsjukdomar

Källor till Selen

Livsmedel som är rika på selen inkluderar:

Nötter, särskilt paranötter
Fisk och skaldjur
Kyckling och kalkon
Ägg
Fullkornsprodukter
Slutsats

Selen är ett kraftfullt mineral som erbjuder en rad hälsofördelar. Från att stödja sköldkörtelfunktionen till att stärka immunförsvaret, är selen ett viktigt tillskott till en balanserad kost. Genom att inkludera selenrika livsmedel i din dagliga kost kan du dra nytta av dess många hälsofördelar.

Källa

Dela detta inlägg
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Telegram